vrijdag 4 februari 2011

Binnen: onbekend Zurich horloge met Baumgartner 670 caliber


Op de rikketik heb ik links en rechts wat verstekelingen uit de bakjes meegenomen en een uurwerk betrof deze jaren 50 Zurich. Met datumfunctie, maar zonder glaasje en secondenwijzer. De wijzerplaat zag er ook wat smoezelig uit en leek wel geprint. Ook het 'jeweled' klonk bijna als 'maar ik zeg niet hoeveel jewels ik heb'. Thuis aangekomen eens goed bekeken en open gemaakt. Het kaliber is vrij ranzig:


Bij navraag op Watchuseek bleek het te gaan om een Baumgartner 670 CLD caliber. Nou is Baumgartner geen onbekende en vandaar het swiss made op de dial. Meer info over de BFG 670 op ChristophLorenz en natuurlijk op Ranfft. Dit werkje heeft slechts 1 juweel (dus jeweled is terechte opmerking :)) en een simpele manier van overbrenging (pin lever escapement / Roskopf (wiki)) Enige vorm van schokprotectie zoals een incabloc is volledig afwezig. De mijne is in 60 jaar nooit gevallen kennelijk! Opvallend is de rare frequentie: 4.8Hz (17280 bph) in plaats van de gebruikelijke 5Hz (18000 bph)

Kortom: een simpel klokje met een enthousiast tikkend oud hart erin!

Info over Zurich is welkom! De zoekterm is te generiek helaas. Het horloge heeft inmiddels weer een glaasje, maar dit movement in combinatie met de kast maken zo'n ongelooflijk kabaal dat je hij niet op je nachtkastje mag logeren.

1 opmerking:

  1. Leuk horloge met een mooie kast! Ben benieuwd wat voor een secondewijzer er oorspronkelijk op hoort. Volgens mij moet je dit horloge onder de 'merklozen' scharen. Plaatsnamen in Zwitserland kun je namelijk niet registreren als merknaam; ergo, iedereen mag er mee aan de haal en zijn er heel wat 'Geneva's op de markt die door verschillende bedrijfjes op de markt zijn gezet. Wat overigens niet wegneemt dat het een zwitser is, anders mag er (officieel) geen 'Swiss Made" op staan. Check: http://www.fhs.ch/en/swissm.php .
    Iemand enig idee of hij met slechts 1 jewel en geen schokprotectie wel het kwaliteitslabel Swiss Made zou mogen dragen? Ze zijn best streng.

    BeantwoordenVerwijderen