dinsdag 15 maart 2011

Omega: al tijden officiële timekeeper van de Olympische Spelen, maar nu even niet...(OS 2012 London)

Omega Countdown clock Trafalgar Square staat stil
Gisteren, maandag 14 maart werd de klok geplaatst. Belangrijke meneren erbij, persbericht van Omega. Dat kan niet meer misgaan! 500 dagen wachten en we zijn er weer bij, moet de president van Omega op de foto gedacht hebben. Enkele uren na de heftige ceremonie ging het echter al mis: De klok stopte met lopen (filmpje BBC). Wat er precies aan de hand is wordt momenteel uitgezocht. Specificaties van de klok: 6,5 meter hoog, 5 meter breed en het ontwerp moet de GMT lijnen voorstellen (Greenwich is om de hoek). Welk uurwerk de klok heeft is onbekend. Ik neem aan een manafactuur movementje! Voor wie het internet hier op wil attenderen: geen zorgen, Twitter weet er al van! Net als WatchuseekTimezone en Omega's Facebook rapporteert dat hij weer loopt na het invliegen van de Chief Engineer vanuit zijn werkplek in Zwitserland.

Mayor of London Boris Johnson, OMEGA ambassador and world champion heptathlete Jessica Ennis, LOCOG Chair Seb Coe and President of OMEGA Stephen Urquhart, and the clock will now be counting down to the evening of the 27 July 2012 in days, hours, minutes and seconds.


23x officieel tijdwaarnemer
London 2012 wordt de 24e keer, want na Los Angeles 1932 mochten ze in 1936 ook Berlijn doen (wederom één horlogemaker met deze keer 185 klokjes in een koffer) en zo door. In 2008 Bejing China was Omega aanwezig met 175km kabel (o.a. optisch) en 420 ton aan uitrusting zoals schoenzendertjes. In London begon Omega sterk door de countdown klok tot aan de opening op Trafalgar Square te plaatsen. Goed voor de exposure, of toch niet...

Los Angeles 1932
De relatie van Omega met de Olympische Spelen gaat terug naar 1932 toen Omega voor het eerst de officiële tijdwaarneming deed. De Spelen vonden dat jaar plaats in Los Angeles en Omega reisde af met maar liefst één techneut (een horlogemaker?) en 30 stopwatches (chronografen) die tot op tienden de tijd konden waarnemen. Voor de 100 meter sprint moest er overigens een foto aan te pas komen, want zowel Eddie Tolan als Ralph Mecalfe klokten 10,3 seconden. Tolan bleek 3cm voor te lopen en won het goud. Pas in Helsinki 1952 was tot op 100e-en van een seconde de noviteit (100m in 10.4 door Remigino).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten