vrijdag 28 juni 2013

Allereerste digitale horloge werd gemaakt in 1890!

Het werd tijd voor een blog over een categorie die bij veel liefhebbers van vintage horloges maar weinig aandacht krijgt; Het digitale horloge. Geheel onterecht volgens mij, want het digitale horloge bestaat inmiddels al 120 jaar; ver voordat de eerste Casio's op de markt kwamen.

Computers waren er nog niet (als je een Microsoft bestelde, kreeg je een klein poetsdoekje ) en Alexander Bell had nog maar net de telefoon uitgevonden. Ook polshorloges waren er nog niet (die werden pas zo'n 30 jaar later populair tijdens de eerste wereldoorlog).

Hoezo digitaal? 
Jaren 80: De bekende Casio-tjes
met LCD scherm veroveren de markt.
De meeste mensen verstaan onder een digitaal horloge iets heel anders dan de horlogeliefhebbers. Ze bedoelen eigenlijk een LCD (Liquid Crystal Display) horloge die vanaf de jaren 80 op de markt kwam. Die zijn inderdaad ook digitaal (net als horloges met een LED display). Maar digitaal slaat niet op LCD maar op de manier van tijdsaanduiding; Een analoog horloge maakt gebruik van een wijzer en een digitaal horloge geeft alleen de tijd weer middels cijfers. Of het een mechanisch horloge is of een batterij aangedreven met quartz uurwerk maakt feitelijk geen verschil (zo zijn er ook analoge horloges gemaakt met een LCD scherm).

Cortebert
Het eerste digitale horloge die in meerdere oplages werd geproduceerd was dus geen Casio maar een zakhorloge uit 1890 en werd gemaakt door horlogemaker Joseph Pallweber voor het Zwitserse Cortebert. En omdat batterijtjes dus nog niet bestonden (duh), waren deze horloges volledig mechanisch. Zoals je zult begrijpen zijn deze eerste digitale horloges bijzonder gewild onder verzamelaars.
Cortebert zakhorloge uit 1890

Jump Hour
Deze zogenaamde 'jump hour watches' maken gebruik van papieren of plastic ronde schijven die meedraaien (zoals normaal gesproken de wijzers doen). Deze techniek is tot ver in de jaren 70 de meest gebruikelijke manier geweest om de tijd digitaal weer te geven. Na de komst van de LED techniek ( zoals op de Computron van Bulova) en later de LCD techniek wordt deze methode, op enkele horloges na, eigenlijk niet meer toegepast. 

Jump Hour: De schijven draaien om hun as.
Wat is nou beter leesbaar? Digitaal of analoog?

Moderne versie van de Jump Hour van Lip.
Tja, dat is nogal persoonlijk. De een zweert bij analoog, de ander heeft weer liever digitaal. Experts beweren dat analoog sneller zou 'lezen'. Ik ben daar niet zo van overtuigd. Zeker met secondes aflezen vind ik digitaal gewoon makkelijker. Niet voor niets hebben GSM's, wekkerradio's, stopwatches etc doorgaans een digitale weergave toch? Hoe dan ook: Het blijft een discussie die nog vele horlogeblogs zal vullen. Ik vind het in ieder geval een fascinerende categorie binnen de horlogewereld. En dan vooral de versies met mechanische uurwerkjes.

Jaren 50: gouden Lord Elgin.
De Cadillac onder de horloges?

Jaren 60: Een Castor Supernova (van Buler)
Doet qua stijl enigzins aan Diesel horloges denken.
Digitale horloges uit deze periode worden steeds populairder
en zijn (nog) redelijk betaalbaar. Deze heb ik op de
Rikketik beurs voor rond de 50 Euro gekocht.Jaren 70:  De Computron 'drivers watch' met LED Display van Bulova. Het digitale display is schuin geplaatst zodat je hem tijdens het rijden goed kan lezen. Nadeel van LED displays was o.a. dat batterijtjes snel leeg raakten.

4 opmerkingen:

 1. Digitale horloges blijven gaaf. Ik vind het ook erg leuk dat de Casio Retro modellen weer helemaal terug zijn! Toch een beetje nostalgie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuke blog inderdaad. Echter, let wel op dat de feiten blijven kloppen!
  In 1973 heeft Seiko haar eerste 6-digit digital watch gepresenteerd.....
  en in 1975 de eerste Multi-function watch.
  http://www.seikowatches.com/world/history/our_achievements/index.html

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk geschreven blog met interessante info betreft Digitale horloges. Ik kan me nog herinneren dat ik zelf mijn eerste digitale Casio kocht, wat was ik trots op mijn nieuwe horloge met een echt alarm. Inmiddels zijn we een aantal jaartjes verder en we zien dat deze digitale klokjes weer helemaal terug zijn. Hier een voorbeeld http://www.quickjewels.nl/horloges/digitale-horloges

  BeantwoordenVerwijderen