dinsdag 12 april 2011

Yuri Gagarin zijn horloge (Sturmanski / Poljot)

Vandaag, 12 april, is het 50 jaar geleden dat Yuri (Joeri) Gagarin als eerste mens de ruimte in ging. We praten over de ruimterace tussen de USA en de CCCP in die jaren. Een prachtige tijd qua innovaties. Anyhoe, er wordt al veel geschreven vandaag over het hoe en wat. Een prachtig verhaal op zich, de Vostok 1 (Boktok 1) vlucht, onder andere hier op Wikipedia te lezen. Belangrijker is de vraag: Wat droeg de beste man om de pols?

bron: Phil's Russian Times
Gagarin droeg die dag een Sturmanski. Een wat? Ja een stuurman. In 1930 werd in Moscow de eerste serieuze horlogefabriek (wat gelijk de naam was) opgezet in opdracht van Stalin himself. Militairen en ook burgers hadden weinig keus en kregen gewoon het horloge voor burgers, militairen en officieren uitgereikt (3 modellen dus). Toen Gagarin de ruimte in ging kreeg hij dan ook het standaard issue 15 of 17 steens Sturmanski model uitgereikt. Ook bij andere missies werden deze horloges gedragen.

In 1964 kreeg de fabriek de naam Poljot ('vlucht') toegewezen en deze bestaat nog steeds. Als eerbetoon draag ik vandaag mijn eigen Poljot Mono. Op de zwarte wijzerplaat na met een schuin oog zijn nog steeds overeenkomten te zien. Als ik met een schuin oog naar boven kijk vanavond waan ik mezelf toch nog een halve kosmonaut!
Het origineel.
De nummers en wijzers en indices lijken best wel, toch?

simpele 17 jewels Poljot Mono
Nagekomen linktip: Uiterst bijzonder hommage aan Gagarin gevangen in een zeer gecompliceerd horloge; de Gagarin Tourbillon van Bernhad Lederer.

2 opmerkingen:

  1. Prachtig stukje vakwerk Jazzper!
    Stuhrmanski

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tijdloze horloges toch wel! Zou me niet schamen om deze te dragen!

    BeantwoordenVerwijderen