woensdag 26 januari 2011

Nieuw binnengekomen: Buler


Gescoord op de Rikketik beurs in Houten (overigens aanrader voor een vliegende start met de horlogehobby door de goedkope leren bandjes, horloges in grabbelbakken en andere accessoires). Deze vintage Buler had een sneu gedraaid glaasje zodat het datumvergrootglaasje (cyclops) ergens op half zeven hing. Thuisgekomen enigszins glimmend gemaakt met de Cape Cod doek en eens goed bekeken. Glaasje rechtgezet en het leek al weer wat.

Caliber betreft een Baumgartner 866 (BFG 866 QG), een bekend gangwerk met een ligne van 12 en maar liefst 1 jewel. Het klokje tikt met 18000bph, heeft een datumvenster op 3 en is vrij eenvoudig. Er is geen sprake van enige schokprotectie zoals een incabloc. Maar wel mooi swiss made! Zal waarschijnlijk eind jaren 60 zijn.

De wijzerplaat vermeldt verder nog Antimagnetic en Arlette. Verdere specs: 33mm doorsnee, bandje 17mm, code 1229c). Een grappig klokje die een mooie band verdient. Origineel kwam deze met een goudkleurige flexband, maar ik vind hem beter op bruin of zwart leer.

Wie is Buler? Dit progressieve merk is in 1945 als dochter opgericht door de bekende SSIH groep (Société Suisse de l'Industrie Horlogère) waar Omega en Tissot ook deel van uitmaken. Buler had geen last van enige vorm van erfenis en was vrij om progressieve kwaliteitshorloges te maken. In 1980 toen de Zwiterse horlogewereld rake klappen kreeg (quartz! crisis! verkopen -63%!) werden een aantal merken van de groep verkocht waaronder Buler (private investeerder).

Opknappen maar!

3 opmerkingen:

  1. Fraai! En ik zie dat ik de eer heb als 1e een reactie te plaatsen...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een lekker warm electrolytisch badje zou 'm overigens niet misstaan...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. of dat financieel uit kan is een tweede ;)

    BeantwoordenVerwijderen