woensdag 23 februari 2011

Oh nee! Urenwerk recenseert Q&Q quartz horloge!

Schrik! Het gerenommeerde Urenwerk, bekend van vintage mechanische horloges, maakt een faux pas! Een topic over quartz-horloges. Een topic over Q&Q, dat paupermerk van/bij de Kijkshop? Dat kán niet waar zijn. En toch. Over de jaren 70 KRO jeugdserie Q&Q misschien? Nee, zeker niet. Die hadden maar 3,1 miljoen kijkers. Dit verhaal gaat over 20 miljoen kijkers. Maar wat is dan het verhaal?

De reden dat het wat stiller is op het weblog is 10 kilo horlogemateriaal. Ondergetekende kocht voor een habbekrats paar schoenendozen met restmateriaal, ongesorteerd, van alles wat. Was een gokje, maar dan had ik weer wat oefenmateriaal. In de praktijk bleek het zo'n 100 horloges te zijn maar dan in onderdelen verspreid. Een enorme sorteerklus waar ik afgelopen week menig avond aan heb gespendeerd en nog lang niet klaar mee ben. Je leert er wel veel van. En toen zag ik naast veel mechanisch ineens 2 Q&Q quartz horloges.

Miyota

Goedkoop uitziend, lelijk (in mijn ogen) en verweerd. En toch triggerde het mij. Wat voor merk is dat nou, dat Q&Q? Op onderzoek uit! De kleinste heeft op de wijzerplaat weinig aanwijzingen. Na openen, waarbij ik me ook nog eens onwijs snij (ook dat is Q&Q) blijkt er een Miyota 4L85 caliber in te zitten. Niets over te vinden op internet, ook niet spannend. De grote Q&Q vermeldt op de dial dat het een water resist 30M V is. Geen idee waar de V voor staat. Caliber is een onbekende Miyota. Goed, de binnenwerkjes zijn dus van een Citizen dochter, want dat is Miyota. Hun quartz calibers voldoen vaak meer dan prima (los dan dat het helaas quartz is). Citizen is overigens een van werelds grootste horlogehuizen (qua volume) en bestaat al sinds 1918.

Q&Q

Q&Q is echter ook een dochter van de Citizen Holding. Hoe zit dat dan? In 1976 werd onder het mom "international product, honest price" een budgetmerk opgezet vanuit Citizen: Q&Q. Productie lag in handen van CPM Corporation / CBM Corp (India) en naar verluid zijn er sinds oprichting al meer dan 20 miljoen horloges verkocht. Vroeger zelfs automaten, tegenwoordig bijna alleen nog maar quartz analoog. De expansiedrift is nog lang niet open aangezien ze momenteel Brazilie, Rusland, India en China veroveren. Ze gaan het lastig krijgen want in hun markt vechten ook fashion quartzjes als Armani, CK en Guess. Het antwoord van Q&Q is het uitbrengen van wat geavanceerdere horloges met complicaties als zonne-energie.
Conclusie
MR AKIHIKO SUZUKI, President, Japan CBM Corporation
Ik vind het merk nog steeds drie keer niets, maar het verhaal erachter is nog wel interessant. En mijn inzicht was met name dat het merk niet van Kijkshop is, maar wereldwijd verkocht wordt in grote getallen. Overigens maakte Q&Q nog meer naast horloges, zoals deze card game uit de jaren 80:



maandag 7 februari 2011

De kunst van het schuin kijken: welk horloge draagt hij?

bron: GuySie

Situatie: u zit in een gesprek met een klant aan tafel. De grote klok rond zijn pols (ik skip de dameshorloges even) valt op. Wat draagt hij? Kan ik het vragen? Zou het een echte zijn? Dit soort vragen gaan door je hoofd. Hoe kom je er achter?

Oplossing: leren kijken op slinkse wijze. Hoofd licht schuin. Details opnemen! Wat voor indices? welk merk? Cijfers Arabisch of Romeins? Complicaties? Check! op de 12 en de 6. Onthouden! Datum op de 4. Opvallend! En zo verder. Conclusies er aan verbinden. Nepper? loser! Homage? Meneer kent zijn klassiekers, maar budget was beperkt. Quartz? Vast een zekerheidszoeker. Een horloge uit de categorie "ik zit in de slappe was en koop het eerste merk wat me te binnen schiet (samen met een Porsche)": ik weet genoeg. Bekend merk? Nog geen echte kenner. Voor het grote publiek onbekend mooi horlogehuis? Top! Vintage klokkie? Raak!

Dit heeft elke horlogeliefhebber.

zaterdag 5 februari 2011

Zenith CEO Dufour waardeert werk van jonge horlogemaker met speciaal cadeau!


Oprah Winfrey-achtig verhaal de laatste weken op de Nederlandse en sinds kort internationale horlogefora en blogs. De 18 jarige Mick Mooren, eindexamenkandidaat op een middelbare school in Venray, heeft als hobby het repareren van horloges. Hij is slechts een jaar bezig en met behulp van een oude horlogemakersset en boeken uit de jaren 50 heeft hij het vak zich al goed eigen gemaakt. En dat bleek onlangs!

Mick werkte aan een jaren 70 Zwitserse klassieker; een 1973 Zenith El Primero chronograaf welke een bevriende horlogemaker in slechte toestand in zijn lade had liggen en hij voor een zacht prijsje over mocht nemen. Deze horloge zijn in goede staat duizenden euro's waard en dat is terecht, want het is een schitterende klassieker met mooie complicaties. Mick trof het uurwerk aan met een afgebladerde wijzerplaat (ooit blauw, nu kaal) en een ronduit ranzig binnenwerk:




Hij wist de Zenith echter weer in uitmuntende staat te maken, maar het bleef een doorn in het oog dat de wijzerplaat afgebladerd was, de bezel de verkeerde kleur had en de wijzers ook niet meer top waren. Mick trok de stoute schoenen aan en stuurde een brief naar Zwitserland. Naar de CEO van ZenithJean-Frédéric Dufour (onlangs nog horlogeman van het jaar geworden). Groot was zijn verbazing dat hij een pakketje ontving met een persoonlijke notitie op naam van Dufour en de benodigde onderdelen. De Zenith is nu weer helemaal bling bling en het verhaal suist viraal over het internet onder horlogeliefhebbers. 


Het volledige jongensboek is hier te volgen:


Hoe cool is dat!

vrijdag 4 februari 2011

Binnen: onbekend Zurich horloge met Baumgartner 670 caliber


Op de rikketik heb ik links en rechts wat verstekelingen uit de bakjes meegenomen en een uurwerk betrof deze jaren 50 Zurich. Met datumfunctie, maar zonder glaasje en secondenwijzer. De wijzerplaat zag er ook wat smoezelig uit en leek wel geprint. Ook het 'jeweled' klonk bijna als 'maar ik zeg niet hoeveel jewels ik heb'. Thuis aangekomen eens goed bekeken en open gemaakt. Het kaliber is vrij ranzig:


Bij navraag op Watchuseek bleek het te gaan om een Baumgartner 670 CLD caliber. Nou is Baumgartner geen onbekende en vandaar het swiss made op de dial. Meer info over de BFG 670 op ChristophLorenz en natuurlijk op Ranfft. Dit werkje heeft slechts 1 juweel (dus jeweled is terechte opmerking :)) en een simpele manier van overbrenging (pin lever escapement / Roskopf (wiki)) Enige vorm van schokprotectie zoals een incabloc is volledig afwezig. De mijne is in 60 jaar nooit gevallen kennelijk! Opvallend is de rare frequentie: 4.8Hz (17280 bph) in plaats van de gebruikelijke 5Hz (18000 bph)

Kortom: een simpel klokje met een enthousiast tikkend oud hart erin!

Info over Zurich is welkom! De zoekterm is te generiek helaas. Het horloge heeft inmiddels weer een glaasje, maar dit movement in combinatie met de kast maken zo'n ongelooflijk kabaal dat je hij niet op je nachtkastje mag logeren.

dinsdag 1 februari 2011

Uh bijzonder? Ja, dat wel...

Soms koop je een horloge en weet je eigenlijk niet wat je in huis haalt. Zo ook met dit vreemde exemplaar...


Vandaag op de deurmat via Airmail uit de Verenigde Staten van Amerika: een echte Montreluxe. Montreluxe? Nooit van gehoord? Nee? Nou troost je, ik ook niet. Maar de ietwat vreemde wijzerplaat maakte me toch geïnteresseerd. En er werd in de advertentie (voorzien van onscherpe uit de losse heup geschoten foto's) gesproken van een 'floating second hand'. Tja, ik werd nu wel erg nieuwsgierig. Met slechts 1 bieding was de deal snel rond. Maar goed, terug naar de deurmat; ik dus het pakketje openmaken (altijd leuk) en na het verwijderen van een flinke lading papiersnippers en drie dikke lagen bubblewrap, kwam hij eindelijk tevoorschijn: Mijn Montreluxe antimagnetic, shockprotected lifetime mainspring...samen met een brede glimlach op mijn gezicht. Wat een lelijk ding! En na wat opwinden en schudden begon het ding nog te lopen ook. Sterker nog de hele wijzerplaat leek wel te lopen! Hoe? Dat zie je in het filmpje. Ennuh mocht je me meer kunnen vertellen over de oorsprong van dit horloge; bv het merk, de datering, of misschien heb je er zelf eentje (zeer onwaarschijnlijk), laat het me dan even weten!
Boven: Foto's van de advertentie  Onder: Resultaat na wat poetsen van de kast en het glaasje.

Update: Dit soort horloges valt onder de categorie 'Mystery Dials'. 
Zie hier een voorbeeld van een Hilton zonder wijzers en deze video van een IK met skelleton.